YLEISTÄ: Mikä on nuorisoneuvosto? 

Kuntalaki on vuodesta 2015 lähtien edellyttänyt, että jokaisessa kunnassa on nuorisoneuvosto tai -valtuusto, joka edustaa kunnan nuoria päätöksenteossa. Nuorisoneuvosto on linkki kuntapäättäjien ja nuorten välillä. Nuorisoneuvosto huolehtii, että nuorten ääni kuuluu kaupungin päätöksenteossa.

Helsingin nuorisoneuvosto (entinen Ruudin ydinryhmä) valitaan vuodeksi kerrallaan. Syksyllä 2018 käydään vaalit, joissa valitaan vuoden 2019 nuorisoneuvosto. Uusi nuorisoneuvosto aloittaa toimintansa 1.1.2019. Tänä vuonna neuvostoon valitaan ensimmäistä kertaa 30 nuorta. Aiemmin neuvostossa on ollut 20 nuorta.

Helsingin nuorisoneuvosto valitaan nyt ensimmäistä kertaa. Aiemmin vaaleilla on valittu Ruudin ydinryhmä, joka on käytännössä toiminut Helsingin nuorisoneuvostona. 1.1.2018 alkaen Ruudin ydinryhmä päätti vaihtaa nimensä nuorisoneuvostoksi, jotta nimi olisi linjassa muiden kaupunkien nuorisovaltuustojen tai -neuvostojen kanssa.

EHDOLLE ASETTUMINEN: Kuka voi asettua ehdolle ja miten se tapahtuu?

Ehdolle voivat asettua kaikki vuosina 2001–2005 syntyneet helsinkiläiset.  Ehdolle voi asettua aikavälillä 17.9.–7.10. Päivitys 8.10.: Ehdolleasettumislomake on nyt suljettu.

Lomakkeella annettavat tiedot

  • oma nimi
  • osoite
  • puhelinnumero
  • sähköpostiosoite
  • koulu
  • syntymäaika

Ehdolle pääsevät kaikki viimeistään 7.10. lomakkeen täyttäneet. Ehdokkaisiin ollaan tämän jälkeen henkilökohtaisesti yhteydessä. Ehdokkaille järjestetään myös vaali-infoja ja heidät valokuvataan vaaligalleriaa varten.

Jos ehdokas haluaa, hän voi täyttää niin sanotun vaalikoneen. Vaalikoneessa on nuorten valitsemia kysymyksiä, joihin ehdokas vastaa. Äänestäjät voivat tehdä vaalikoneen tällä nettisivulla ennen äänestämistä, ja etsiä itselleen sopivaa ehdokasta.

VAALIKONE: Miten löytää oma ehdokas?

Voit tehdä vaalikoneen täällä. Vaalikoneesta voi etsiä itselleen sopivaa ehdokasta sen perusteella, miten ehdokas on vastannut tiettyihin kysymyksiin. Äänestää voi siis esimerkiksi sen perusteella, oletko ehdokkaan kanssa sinulle tärkeistä asioista samaa mieltä.

Ehdokkaat vastaavat vaalikoneeseen etukäteen ja äänestäjät pääsevät tekemään vaalikoneen marraskuussa ennen äänestämisen alkamista. Kun äänestäjä on täyttänyt vaalikoneen, se ehdottaa äänestäjälle sopivia ehdokkaita. Voit myös selata ehdokkaita ehdokasgalleriasta.

ÄÄNESTÄMINEN: Kuka voi äänestää, missä ja milloin? 

Helsingin nuorisoneuvoston vaaleissa voivat äänestää kaikki vuosina 2001–2005 syntyneet helsinkiläiset. Jokaisella äänioikeutetulla on yksi ääni.

Äänestää voi kouluilla ja nuorisotaloilla. Jokaisella koululla on ainakin yksi äänestyspäivä, jonka aikana voi käydä äänestämässä. Tämän lisäksi nuorisotaloilla on mahdollista käydä äänestämässä, kun äänestäminen kouluilla on loppunut. Kouluissa voi äänestää 12.–23.11. ja nuorisotaloilla tämän jälkeen 26.–30.11. Katso ajantasaiset äänestyspaikat ja äänestyspäivät täältä.

Itse äänestäminen tapahtuu sähköisesti tableteilla, jotka on valmiina äänestyspisteillä.

TAPAHTUMAT: Mitä tapahtumia vaaleihin liittyy?

Vaaleihin liittyy useita tapahtumia, joissa pääset tarkemmin tutustumaan Ruudin ja nuorisoneuvoston toimintaan. Lisätietoa tapahtumista voi lukea Tapahtumat-sivulta.

4.10. Sysäys-tapahtuma Maunulatalolla. Tapahtumassa osallistujat oppivat vaikuttamisesta ja päätöksentekosta. Tapahtumassa on esimerkiksi työpajoja, nykyisen nuorisoneuvoston avoin kokous ja vaaleihin ehdolle asettuneiden valokuvausta.

22.–25.10 Infotilaisuuksia ehdolle asettuneille

4.12. RuutiGaala, jossa julkistetaan nuorisoneuvoston vaalien tulos.

ÄÄNESTYKSEN TULOS: Miten nuorisoneuvosto valitaan?

Nuorisoneuvostoon kaudelle 2019 valitaan 30 eniten ääntä saanutta ehdokasta. Tulokset julkistetaan 4.12. RuutiGaalassa kulttuuriareena Gloriassa.