YLEISTÄ: Mikä on nuorisoneuvosto? 

Kuntalaki edellyttää, että jokaisessa kunnassa on nuorisoneuvosto tai -valtuusto, joka edustaa nuoria kunnan päätöksenteossa. Nuorisoneuvosto on linkki nuorten ja kuntapäättäjien välillä. Nuorisoneuvosto huolehtii, että nuorten ääni kuuluu kaupungin päätöksenteossa.

Helsingin nuorisoneuvosto valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Syksyllä 2019 käydään vaalit, joissa valitaan nuorisoneuvosto vuosille 2020–2021. Uusi nuorisoneuvosto aloittaa toimintansa 1.1.2020. Neuvostoon valitaan 30 nuorta ympäri Helsinkiä.

EHDOLLE ASETTUMINEN: Kuka voi asettua ehdolle ja miten se tapahtuu?

Ehdolle voivat asettua kaikki vuosina 2002–2006 syntyneet helsinkiläiset. Ehdolle voi asettua 9.9.–29.9.2019. Tämän vuoden vaaleihin ei siis voi enää asettua ehdolle.

Tämän vuoden vaaleissa ehdolle pääsivät kaikki 29. syyskuuta klo 23:59 lomakkeen täyttäneet nuoret. Nuoriso-ohjaajat ottavat sen jälkeen yhteyttä henkilökohtaisesti ehdokkaisiin ja kertovat lisää. Ehdokkaille järjestetään esimerkiksi vaali-infoja ja heidät valokuvataan vaaligalleriaa varten. Jos ehdokas haluaa, hän voi täyttää vaalikoneen. Siinä on nuorten valitsemia kysymyksiä, joihin ehdokkaat vastaavat. Vaalikoneen avulla äänestäjät voivat etsiä sopivaa ehdokasta itselleen.

VAALIKONE: Miten löytää oma ehdokas?

Vaalikoneesta voi etsiä itselleen sopivaa henkilöä esimerkiksi sen perusteella, miten ehdokas on vastannut tiettyihin kysymyksiin. Julkaisemme vaalikoneen myöhemmin tänä syksynä.

Ensin ehdokkaat vastaavat vaalikoneeseen, minkä jälkeen äänestäjät pääsevät käyttämään sitä marraskuussa. Vaalikone ehdottaa äänestäjälle tämän vastausten perusteella sopivaa ehdokasta. Voit myös selata ehdokkaita ehdokasgalleriasta, joka aukeaa yleisölle marraskuussa.

ÄÄNESTÄMINEN: Kuka voi äänestää, missä ja milloin? 

Helsingin nuorisoneuvoston vaaleissa voivat äänestää kaikki vuosina 2002–2006 syntyneet helsinkiläiset. Jokaisella äänioikeutetulla on yksi ääni.

Äänestää voi kouluilla ja nuorisotaloilla. Jokaisella koululla on ainakin yksi äänestyspäivä, jonka aikana voi käydä äänestämässä. Tämän lisäksi nuorisotaloilla on mahdollista käydä äänestämässä koulujen äänestyksen päätyttyä. Kouluissa voi äänestää 11.–22.11. ja nuorisotaloilla tämän jälkeen 25.–29.11. Tarkat äänestyspaikat ja -ajat löydät täältä!

Itse äänestäminen tapahtuu sähköisesti tableteilla, jotka ovat valmiina äänestyspisteillä.

Mitä tarvitset äänestämiseen?

  • Äänestystunnukset (äänestys tapahtuu koulun sähköpostitunnuksella tai sinulle erikseen luotavilla tunnuksilla). Äänestyshenkilökunta auttaa sinua tarvittaessa.
  • HUOM! Jos et käy koulua Helsingissä, voit äänestää nuorisotaloilla 25.–29.11. Huomioithan, että sinun täytyy käydä hakemassa tunnukset nuorisotalolla viimeistään PÄIVÄÄ ENNEN ÄÄNESTYSPÄIVÄÄ. Tunnuksia voit hakea 11. marraskuuta alkaen.
  • Kun tulet nuorisotalolle, ota mukaasi KELA-kortti tai nuorisopalveluiden jäsenkortti. Mikäli nuoriso-ohjaaja tuntee sinut hyvin, et tarvitse kumpaakaan.
  • Tarvitset myös tiedon postinumerostasi, joita kerätään tilastointia varten. Mikäli et tiedä postinumeroasi, voit etsiä sen osoitteen perusteella täältä.

TAPAHTUMAT: Mitä tapahtumia vaaleihin liittyy?

Vaaleihin liittyy monia tapahtumia, joissa pääset tarkemmin tutustumaan Ruudin ja nuorisoneuvoston toimintaan. Lisätietoa tapahtumista voi lukea Tapahtumat-sivulta.

21.–24.10. Infotilaisuuksia ehdolle asettuneille Toimintakeskus Hapessa

3.12. RuutiGaala Suvilahden Tiivistämössä, jossa julkistetaan nuorisoneuvoston vaalien tulos.

ÄÄNESTYKSEN TULOS: Miten nuorisoneuvosto valitaan?

Nuorisoneuvostoon kaudelle 2020–2021 valitaan 30 eniten ääntä saanutta ehdokasta. Tulokset julkistetaan tiistaina 3.12. RuutiGaalassa Suvilahden Tiivistämössä.